Guadalest

Slechts op ca. 25 kilometer van Benidorm ligt bovenop een berg het voormalig fort Guadalest. Het plaatsje met het ‘hangende kasteel’ is een toeristische trekpleister en is in 1974 tot monument verklaard. Er zijn talloze musea en historische gebouwen te bezoeken. Verder diverse souvenirwinkeltjes met snuisterijen, restaurantjes en kunstwerken. Ook de kasteelruïnes of een boottocht over het stuwmeer, dat beneden Guadalest ligt, maken dit stadje echt een bezoek waard.

Elche

Elche (Elx) ligt ongeveer 23 kilometer landinwaarts van Alicante. Elche is bekend om drie dingen: de palmbossen (El Palmeral), een middeleeuws toneelstuk (Misteri d’Elx) en de buste ‘Dama de Elche’.

Ca. 2 kilometer ten zuiden van de huidige stad ligt l’Alcudia: het voormalige Elche. In de tijd van de Moren is de stad verplaatst en omgeven door palmbomen. Deze oase is in 2000 tot Werelderfgoed verklaard en de palmbomen mogen niet worden gekapt. L’Alcudia is een archeologische vindplaats van o.a. het borstbeeld van de dame van Elche (Dama de Elche). Het kunstwerk heeft aan de achterkant een ovale opening naar het holle interieur van het beeld. Recente studies hebben uitgewezen dat dit beeld als bewaarplaats voor een urn diende. Het originele beeld uit de 4e eeuw voor Christus staat in het Archeologisch Museum in Madrid, in el Huerto del Cura staat een replica.

El Peñon de Ifach

El Peñon de Ifach, een ca. 332 meter hoog en een markant herkenningspunt aan de Middellandse Zee. De naam stamt af van de vroegere benaming ‘Noordelijke (Ifach) Rots (Peñon)’ die werd gebruikt om deze van zijn broertje (rots van Gibraltar) in het Zuiden te kunnen onderscheiden.

Alicante

De meeste mensen die naar de Costa Blanca vliegen zien van Alicante niet meer dan de luchthaven. Jammer, want de stad zelf is zeker ook de moeite waard om te bezoeken. Het centrale punt in de stad wordt gevormd door de Explanada de España, een fraaie wandelboulevard die door veel groen omgeven is. In Alicante staat het Castillo de Santa Bárbara, een kasteel dat op de top van de Monte Benacantil ligt. Het kasteel is ook per lift te bereiken.

Altea

Van alle stadjes langs de kust is Altea zeker één van de mooiste. Het gaat dan om de oude binnenstad met de prachtige Virgin del Consuelokerk, het plein voor de kerk (met fraai uitzicht over de stad) en de witte huisjes waar een groot aantal kunstgalerijen in te vinden zijn.

Benidorm

You love it or you hate it. Een middenweg lijkt er niet te bestaan voor de uit hoogbouw bestaande vakantiestad Benidorm. Dit is massatoerisme in haar meest extreme vorm die je je voor kunt stellen. Daarmee is Benidorm eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich.

Valencia

Valencia is de hoofdstad van de Costa Blanca en is in 138 voor Christus gesticht door de Romeinen en heeft sinds die tijd heel veel culturen en religies een ‘thuis’ geboden: een fascinerende stad om te bezoeken met een mix aan historie en nieuwe architectuur. Een oude stad met monumenten, oude gebruiken maar ook een nieuwe stad omgeven door een groot aantal kleine stadjes en steden. Ze vloeien in elkaar over en de duizenden forenzen, toeristen, studenten en kunstenaars maken van Valencia een levendige stad. Mooie gebouwen, rijk aan feesten, het hele jaar door, bekend om zijn fruit en de Paella. Valencia heeft mooie plazas, prachtige stranden en op elke hoek zijn er wel winkels, bars en restaurants te vinden. Een agrarisch centrum (rijst en sinaasappels), een havenstad en kuuroord (strand) maar ook een industriestad (meubels en mechanische industrie), een beroemde universiteitsstad én een congres- en beursstad.

Villajoyosa

Villajoyosa of La Vila Joiosa (zoals het genoemd wordt in Valencia) is de historische hoofdstad van het Marina Baja district. Het heeft iets speciaals waardoor je graag wilt terugkomen. Villajoyosa ligt slechts ca. 20 km ten zuiden van Benidorm. Met zijn gekleurde vissershuizen in het oude centrum, die op elke ansichtkaart te vinden zijn, de rivier Amadoria die door de stad heen stroomt, kilometerslange zandstranden en de promenade richting haven. Als je het stadje binnenkomt ruik je het aroma van de chocolade. In de 18e eeuw begon men de cacaoplant te importeren vanuit Ecuador en Venezuela. Tegenwoordig is de (Valor)chocolade over heel de wereld te koop en heeft Valor in Spanje eigen winkels. De lokale specialiteit is churros met chocolade: zeer geschikt bij een kop warme chocolademelk. De chocoladefabriek Valor mag dan de bekendste zijn maar er zijn ook nog andere chocoladefabrieken in Villajoyosa: Perez en Clavileño. Nog een lokale specialiteit is de drank Nardo die wordt gemaakt van koffie vermengt met absint.

Fiestas de Moros y Cristianos

Het feest van de Moren en Christenen wordt in vrijwel iedere dorp en stad aan de Costa Blanca uitbundig gevierd. Dit authentieke Spaanse feest gaat gepaard met fraaie parades, veel vuurwerk en een groot feest met heerlijk eten en drank. Het meest grootse en beroemdste Moros y Cristianos festival vind je in de plaats Alcoy (Alcoi).

Les Fonts del Algar

De watervallen en het natuurpark van Algar zijn fantastisch mooi om te zien en je kunt er ook in zwemmen. Het water is erg koud, maar zeer verfrissend. Niet alleen vakantiegangers komen hier, ook de lokale bevolking komt van ver om een duik te nemen in de natuurlijke zwembaden van de watervallen van Algar.

Cuevas de Canalobre

Deze in Busot gelegen kalksteengrotten vormen een fraaie verzameling van onregelmatig gevormde grotten met stalactieten en stalagmieten.

Vlooienmarkt van Jalón (Xaló)

Binnen de Costa Blanca kun je uit een groot aantal markten kiezen om te bezoeken. De meeste van deze lokale markten hebben een aanbod dat helaas weinig onderscheidend is van de rest. De typische Spaanse jurkjes, de goedkope zonnebrillen en de tassen die wel heel veel op bepaalde dure merken lijken. De vlooienmarkt die iedere dag in het dorp Jalón gehouden wordt is dan ook een verademing. Antiek, snuisterijen en kunst vormen de hoofdmoot van het aanbod. Wie op tijd is kan eerst nog even wijn gaan proeven in de er tegenover liggende wijncoöperatie.