Benissa

Weg van de drukte aan zee, ingeklemd tussen Calpe en Moraira, ligt op een hoogte van 275 meter boven de zeespiegel het authentieke stadje Benissa. Deze oude schilderachtige stad is eind jaren tachtig en begin jaren negentig geheel gerestaureerd. Het historisch centrum, de geplaveide straten en de oude huizen uit de 17e en 18e eeuw zijn zeer zeker een bezoek waard.

Weer

Met een warm mediterraan klimaat is het er het hele jaar door aangenaam met temperaturen in de lente en het najaar van ca. 20 °C en hete zomers met meer dan 30°C. Door dit uitstekende klimaat is er een prachtig afwisselend landschap ontstaan wat door veel toeristen erg geliefd is.

Bezienswaardigheden  

Het centrum van Benissa met de Plaza de la Iglesia en Plaza Rey Jaume I wordt gedomineerd door grote witte kathedraal van La Marina Alta. De kathedraal is in de jaren 20 gebouwd door de inwoners zelf in opdracht van de rijke vrijmetselaren en is het symbool van Benissa.

Het handelsgebouw (de Lonja) uit de 16e eeuw, het oude ziekenhuis voor de armen uit 1790 of Casa Andrew, een tak van de plaatselijke universiteit zijn allemaal monumentale historische gebouwen. De huizen waar vroeger de edelen van Benissa woonden zijn uitgerust met grote balkons die versierd zijn met smeedijzerwerk en familieschilden.

Het Ribero Monument is gebouwd ter ere van de inwoners van Benissa die naar Valencia vertrokken om te werken op de rijstvelden. Hier tegenover staat het Casa de la Cultura met ernaast het bekende Juan Vives huis waar de afbeelding van de patroonheilige La Puríssima Xiqueta bewaard wordt.

Stranden

Cala Baladrar – El Baladrar Cove

De baai, Cala Baladrar, is 100 meter lang. Het is een natuurlijke baai van kiezelstenen en "bolos" (ronde kiezels) die altijd helder, diep turquoise water weerspiegelt in een omgeving van dennenbomen die bijna tot aan het water van de zee staan. Een ideale baai om te leren zeilen en aan onderwaterfotografie te doen. De Baladrar inham is een mooie poort naar de Middellandse Zee en deze kiezelstrandeninham is gevormd aan de monding van de " dels Sesters " ravijn. El Baladrar eindigt in een 30m hoge klif vol gaten, gevormd door de werking van de zee en van waaruit de rots, die bekend staat als La Polida, is afgevallen.

 

Cala Pinets – Els Pinets Cove

Met een lengte van een kleine 20 meter is een kleine baai waar de dennenbomen bijna tot aan de zee reiken. Een ideale plek waar de allerkleinsten rustig kunnen baden en waar men kan duiken en onderwatersport beoefenen en ligt naar het zuiden. Een deel van deze baai was in de Middeleeuwen een steengroeve voor de bouwwerken in het Historisch centrum van Benissa. Dit is een kleine rots en zandinham van waaruit u een korte wandeling kunt maken naar de " Mar Morta " i " Roques Negres " (dode zee & zwarte rotsen). De " Mar Morta " is een kleine ondiepe inham door rotsen van de zee beschermd tegen golven.

  

Playa la Fustera – La Fustera Beach

Cala Fustera is een baai van 110 meter lang en 40 meter breed en is de levendigste en populairste baai van de zone. Hier vinden we informatie over de toestand van de zee en het strand beschikt over een toegang voor mensen met beperkte mobiliteit, openbare telefoon, vlonders, toiletten, campingzone, restaurant, parkeerplaats, Rode Kruispost (van 15 juni tot 15 september), autobushalte, strandbewaking, voetdouches, spelen en sport en natuurlijk ook een blauwe vlag als bewijs van de waterkwaliteit en de talrijke beschikbare diensten. Playa la Fustera is een baai met fijn zand en helder water en heel dichtbij bevindt zich de grot, la Cueva de la Fustera: die is meer dan 10 meter hoog en van daaruit heeft men een prachtig zicht op het kustgebied van Benissa en op de Peñón de Ifach.

                    

Cala de la Llobella – La Llobella Cove

La Llobella is één van de meest rustieke en eenzame baaien van de kust van Benissa. Men kan ze bereiken met de auto, er is een parkeerplaats van zand vanwaar men vervolgens een pad van enkele meters volgt tot aan de baai. Het is een baai die erg in trek is bij duikliefhebbers.

 

Platgeta de l’Advocat – L’Advocat Beach

Cala Advocat is een kleine baai met kiezels en fijn zand met aan het uiteinde een golfbreker waar zeilboten kunnen aanleggen en waar met vislijnen kan gevist worden. Het is eveneens een perfecte plaats om 's avonds in de zomer, in openlucht, tegenover de zee te dineren. Het strand eindigt aan een klif van 47 meter hoog, El Cantalar, die de zee inloopt via de landpunt die bekendstaat onder de naam Punta Fosca. Cala Advocat beschikt over restaurants, parkeerplaats, toegang voor mensen met beperkte mobiliteit, voetdouches en de mogelijkheid windsurf en zeilsport te beoefenen.

Bahía de les Bassetes – Bay of Les Bassetes

De baai, Les Bassetes, die deel uitmaakt van het kustgebied van Benissa grenst aan het kustgebied van Calpe. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de Peñón de Ifach en het is een baai met rustige wateren, natuurlijk ontstaan om er maximaal van de zee te genieten. Hier ligt de Jachtclub Les Bassetes met 80 aanlegplaatsen voor vaartuigen met een lengte tot 8 meter, een zeilschool, een duikcentrum en verscheidene opties om aan onderwatersport, kajak of windsurf te doen of met een catamaran te varen. Vanuit deze baai begint de Ecologische Coastal Trail ( Paseo Ecológico ).

Playa del Portet – Portet Beach

El Portet ligt in een beschutte baai op loopafstand van Moraira. Zowel El Portet als Moraira heeft een wat meer up-market uitstraling. Er is niets te zien van de hoogbouw die een groot deel van de Costa’s teistert. El Portet (“het haventje”, in Valenciano) is een van de twee stranden van Moraira (de andere is Ampolla). Het langzaam aflopende, prachtige zandstrand van El Portet is met warm, schoon en helder water heerlijk om te zwemmen en ideaal voor kinderen. Direct aan het strand vind je een handvol terrassen waar je kunt genieten van lokale specialiteiten.

Playa la Ampolla – Ampolla Beach

Het grootste strand van Moraira is Ampolla Beach en kan druk zijn in het zomerseizoen. Het is goed bereikbaar, heeft een zandstrand, parkeerplaats en alle faciliteiten inclusief eerste hulp en strandwachten (in het zomerseizoen) zijn aanwezig. Het is veilig voor de jonge strandgasten, omdat het strand rustig afloopt in de zee.

Playa Les Platgetes

Aan de kustweg van Calpe naar Moraira ligt Playa Platgetes, deels zand deels rotsen. Alle faciliteiten en voldoende parkeerplaats zijn beschikbaar. In het zomerseizoen wordt het strand bewaakt en het kan er heel druk zijn in de zomer.

Cala de L´Andragó – Andrago Beach

Aan de weg van Calpe naar Moraira ligt het kiezelstrand Cala de L´Andragó. Het is een goede locatie voor zowel snorkelen als zwemmen. In het zomerseizoen zijn er strandwachten aanwezig, maar het kan er dan ook druk zijn. Er is redelijk wat parkeerruimte en restaurant Playa L’ Andrago aan het strand serveert tapas en Spaanse specialiteiten als Paella.

Cap Blanc – Cap Blanc Beach

Cap Blanc, aan de grens met het gemeentelijk grondgebied van Teulada-Moraira. Deze baai bevindt zich aan de voet van Cabo Blanco, ze wordt weinig bezocht en heeft helder water. Bovendien wordt ze gekenmerkt door de dennenomgeving en mediterrane begroeiing. Een bevoorrechte uitkijkplaats voor een mooi uitzicht op het kustgebied van Benissa. Onder aan rots Cabo Blanco vindt u dit vrij stille strand. Dit strand biedt prachtige uitzichten op de kust richting Calpe.

 

Playa de Levante - de la Fossa

Dit is het drukst bezochte strand van Calpe, ten noorden van de Peñón de Ifach, met een lengte van 950 meter en bestaande uit fijn zand. Het is het best uitgeruste strand van Calpe en beschikt over een vlonder, prullenmanden, speeltuinen, waterfietsverhuur, parasols en ligstoelen, voetdouches, reddingspost, baden, douches, kleedkamers en een sportzone. Het is een strand dat van het Instituut voor de kwaliteit van het Spaanse toerisme (ICTE) zowel de blauwe vlag als het nieuwe certificaat Q voor de kwaliteit van de stranden kreeg.

La Playa del Arenal-Bol

Aan de voet van de Peñón de Ifach, in de zone van het stadscentrum van Calpe, treffen we dit fijne zandstrand aan met water van goede kwaliteit. Het biedt verscheidene diensten aan en kreeg in 2008 de blauwe vlag. Het heeft een lengte van circa 1.400 meter en een gemiddelde breedte van 60 meter. Beschikt over de volgende diensten: bewaking en redding, toegang voor gehandicapten, bewegwijzerde toegangswegen, toegang voor wagens, stadsvervoer, parkeerplaats, toiletten, douches, watersporten, schoonmaakdienst, vlonder, verhuur van parasols en ligstoelen en een kiosk. Een volledig uitgerust strand om met het hele gezin van de zon en de Middellandse Zee te genieten.